Har varit ute och cyklat – från dåtid till nutid

Lördagsutflykt – Guidad cykeltur i Malmö med Malmö Biketours 

Upp till 10 personer kan boka (eller bara dyka upp och hoppas på tur att få  hänga med) en guidad stadstur på cykel genom Malmö. Till och med 23 augusti går turerna tis-sön med start kl 13.00 från Travelshop, Carlsgatan 4.

DSC_1726

Christian Günther-Hanssen och fyra av de fem deltagarna

DSC_1722

Under  2-2,5 timmar och ca 10 km berättar guiden om historia, politik, kultur, sport, arkitektur och natur – från dåtid till nutid. Start nära Centralstation och avslut vid Turning Torso.

Vårt första stopp var Stortorget

DSC_1727 DSC_1730

Christian berättade om Malmös historia runt 1500- och 1700-talen. Han berättade om hur viktigt sillfisket var, att Stortorget under flera hundra år var det största torget i norra Europa. Han berättade om den politiskt skicklige Jörgen Kock, om rådhuset, om S:t Petri kyrka vars torn inte är ursprungligt – det är det 6:e  och mycket, mycket mer från den danska till den svenska tiden.

DSC_1736

Längst till höger ses Miljonpalatset

DSC_1732

Caroli kyrka, numera avkristnad

Nästa stopp var vid Malmös Caroli kyrka, klar 1880. Frans Suell, blev rikast i staden genom ”en nolla för mycket” vid en tobaksbeställning från Amerika. Pga av Nordamerikanska frihetskriget stängdes alla hamnar mot Europa och tobakspriset sköt i höjden.  Suell lyckades då förverkliga sitt förslag om att bygga en hamn i Malmö.  Tidigare hade skeppen fått ankra långt ute på redden och varorna pråmades in till land. Frans Suell fick sin gravplats invid den gamla Tyska kyrkan i Malmö. När denna revs på 1870-talet skövlades gravarna på kyrkogården och skeletten krossades till benmjöl för att gödsla åkrarna med. Frans Suells och hustrun Anna Catharina (Cajsa) av Trolle gravstenar finns dock fortfarande bevarade, inmurade i den nuvarande Caroli kyrkas yttermur.

Staden sträckte sig åt öster, vid 1880-talet, som längst till och med det sk Miljonpalatset. Efter detta hus fanns stadsmuren. Miljonpalatset kallas huset eftersom det kostade 1 miljon att bygga, en mycket stor summa på den tiden.

Vi passerade sedan Sjöbergska palatset

DSC_1739

Sjöbergska palatset till vänster. En bit in i gränden, Humlegatan, syns tvålfabriken

som tvålfabrikanten Axel Paulus Sjöberg lät uppföra i anslutning till sin tvålfabrik.  Palatset innehöll några mycket stora lägenheter. Att ha bostad och verksamhet i samma område var vanligt fram till sekelskiftet 1900.

Vid kanalen intill Raoul Wallenbergs Park, Kaptensbron , fick vi höra om de många fabriker som fanns i området och hur man dumpade kemikalier i kanalen som blev dödligt farlig att ramla i. Malmö Ylllefabriks AB, kallad Doffeln, var en av fabrikerna. Doffeln kom efter  det ylletyg, doffel, som man tillverkade. Fabriken revs och nu finns Hansacompagniet på platsen.

DSC_1744

Vi cyklade vidare förbi Regnbågståget, i hällande regn, till borte delen av Folkets Park, som är den äldsta delen av parken. Christian berättade om Folkparkernas och Folkets hus historia och mycket mera.  Här erbjöds vi att bli graffitikonstnärer och några tog chansen. Det är fritt fram att skapa på denna del av muren.

Vidare till

DSC_1752

Arbetets ära av Axel Ebbe

Möllevångstorget. När fabrikörerna inte längre bodde intill sin verksamhet började arbetarbostäder uppföras bl a vid Möllevången. Bostäderna var små och mycket enkla.

DSC_1753 DSC_1754

När vi kom fram till området kring Malmö Konsthall öste regnet ner. Vi fick bl a veta hur glad prästen i S:t Johannes kyrka är över citytunnelns närhet!

Lite mindre regnade det när vi kom fram till Kungsparken.

DSC_1755

Här fick vi en presentation av en jättelik sumpcypress, en turkisk ek och en flikbladig bok.

Förbi Malmö slott och vidare mot Turning Torso. Men se det gick inte så bra.

DSC_1762

En triathlontävling kom i vägen.

DSC_1765

Istället för Turning Torso fick vi stanna och avnjuta? dagens utsikt mot bron och den höga skorstenen från det nedlagda cementgjuteriet.

Och regnet bara öste ner! Väl framme vid bilen, efter dryga 10 km cykling, var vi genomblöta men ändå nöjda med dagens upplevelse.

Det var en väldigt trevlig utflykt som ökade våra kunskaper om Malmö och dess historia avsevärt. Stort tack till vår trevliga och mycket kunniga guide Christian.

 

Annonser

One thought on “Har varit ute och cyklat – från dåtid till nutid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s